Velika Subota – Vazmeno bdjenje (II)

„Što tražite Živoga među mrtvima?“ (Lk 24,5)

Mogla bi se sva povijest čovjekova hoda s Bogom – kako je opisuje Sveto pismo – svesti pod riječ „nerazumijevanje“ ili „nesnalaženje“. Još od prvih ljudi koji nisu razumjeli koliko ih njihov Stvoritelj voli i zašto ne trebaju sami ići k stablu spoznaje dobra i zla pa sve do događaja Posljednje večere ili Isusove muke i smrti, o kojima smo jučer razmišljali.

Bog koji kao Stvoritelj ide čovjeku raširena srca i ruku raširenih u zagrljaj, a čovjek ne shvaća…ima nekih svojih važnijih briga i ciljeva.

Zato je Isus, Ljubav Očeva, bio lika nagrđena pogrdama, optužbama, presudama, pljuvačkama, ćuškama, bičevima, križem… I zato Njegovi zbunjeni učenici nisu više znali kome da idu otkako je uhićen i mučen, otkako u Njegovu iznakaženu licu više ništa ne prepoznaju.

I kad je utihnula Njegova muka, neće utihnuti i nestati ono što dijeli čovjeka od Boga.

U tišini groblja učenice idu dovršiti ukopne običaje. Čovjek misli – štoviše „zna“ – sada je sve gotovo! No, i to znanje ne izlazi iz okvira nerazumijevanja Božjih puteva.

Što tražite Živoga među mrtvima? Iznenađene su. I one i oni kojima će odnijeti ovu vijest. Trebala bi to biti Radosna vijest, ali…strah, oboren pogled, nevjerica, pomisao da je sve ovo tlapnja…

Putevi Gospodnji nisu naši putevi, kaže prorok Izaija. Njegov put nam je tako blizak, prolazi našim svijetom, našim danima…a ipak je mnogima dalek i tuđ.

Njegov put prolazi i našim srcima. U njih ulazi po Njegovoj riječi. Po njoj može ući i zadržati se Njegov Duh Sveti. Može biti onaj koji mijenja i diže naše misli. Daje nove puteve. Obasjava novim svjetlom.

Onaj tko je to doživio, već je okusio nešto od Božjega života. Njegovo srce već je čulo prve note uskrsne melodije. Srce mu već sluti klicanje vječnog uskrsnog Alleluja! Kao da jednom rukom dodiruje te konačne, nebeske stvarnosti. I zato mu je korak ovim svijetom drugačiji. Zato život postaje moguć. I lijep. I svijetao. I pun novoga smisla u svakoj sitnici. Tada sve govori o Bogu.

To je iskorak od mrtvih prema živima. Za Učiteljem i Gospodinom Isusom!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.