6. nedjelja kroz godinu (II)

„Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje!“ (Lk 6,17.20-26)

Prvi učenici i narod koji slijedi Isusa vidjeli su čudesni ribolov. Otvorena srca doživjela su Božju blizinu, ustreptala od svete jeze. No, Isus je kazao: ne bojte se! Bog se približio, Njegova moć je blizu. Kraljevat će u svima koji to budu željeli.

Nakon toga idu za Isusom. Iako još nije stiglo u potpunosti, već i sama blizina Kraljevstva mijenja stvarnost: demoni moraju odstupiti, bolesti se liječe, grijesi opraštaju, čovjek je postavljen iznad Zakona i subote… Pred Gospodinovim sljedbenicima otvara se novi svijet.

Tko će biti dionik toga svijeta? Hoće li on biti otvoren za mene? Ili, još bolje, jesam li ja otvoren za njega?

Mnoštvu, koje osjeća da je ovdje izvor života u njegovom najčistijem obliku, Isus progovara o tom svjetlu i snazi što ih privlači, o kraljevstvu Božjemu. Njima koje muče razni problemi sad će dati orijentir neka sami vide gdje su u odnosu na Kraljevstvo.

Blago vama koji ste siromašni, koji nemate ništa vrjednije od Boga i Njegova kraljevstva! Isus čestita svakomu tko ovako odabere vrijednosti svoga života. Jer tek takav čovjek ispravno gleda na blaga ovoga svijeta i na veličinu dara Kraljevstva. Koliko ono mora biti veliko i snažno u čovjeku da bi mirno prolazio pokraj blaga ovoga svijeta jer osjeća da je blagoslovljen najvećim mogućim dobrom koje oko pohlepnika ovoga svijeta ni ne sluti?

Blago gladnima ne zato što su gladni, jer dobri Bog nikomu nije namijenio gladovanje. Blago onima koji su radije gladni svega nego da svoju glad zasićuju mislima i djelima protivnima Kraljevstvu. Blago onima koji će radi ostati prikraćeni ovoga ili onoga nego da se namiruju na bilo koji način. Koliko li je njima sveto Kraljevstvo? Kakva li je to nutarnja sila koja ih drži i nosi usprkos svemu?

Blago onima koji vide da su drugačiji i da im je stalo do onoga do čega drugima nije. Blago njima jer se ne stide plakati ondje gdje drugi ne vide probleme. Oni nisu zatajili da osjećaju otkucaje Kraljevstva, nisu ga se zastidili. Upravo njihova žalost pokazuje do čega im je stalo i da je to često pogaženo u svijetu oko nas.

Blago onima koji su radi Sina Čovječjega i Kraljevstva koje donosi progonjeni, zapostavljani, ušutkivani… Oni u ovom svijetu nisu dezorijentirani, oni se ne pitaju što se u njemu događa. Znaju kome pripadaju, imaju svoj čvrst orijentir. Sidro njihova života je na sigurnom. I zato su mirni i kada ih svijet i svjetski moćnici ne prihvaćaju. Imajući iskustvo i svijeta i Kraljevstva, znaju gdje je njihov život, gdje je njihova sigurna luka.

A što reći za one koji ne ulaze na uska vrata, koji još uvijek nisu prišli dovoljno blizu Kraljevstvu? Koji još uvijek nisu svoj život usidrili na sigurnom?

Oni sada imaju svoja blaga, nasićuju se, zabavljaju i smiju, hvaljeni su jer su se uklopili u očekivanja svijeta. Ali… Ako njihova blaga, osmijesi i slava nisu istiniti i ne mogu izdržati test Kraljevstva, prometnut će im se u „jao“! Jer nisu u skladu s Božjom istinom, pravednošću i ljubavlju. Jer su nastali na tuđoj suzi, pretrpljenoj nepravdi, narušenom dostojanstvu, pogaženoj ljubavi, guranju svijet u kaos…

Isus ovim riječima svom sjedbeniku daje jasne putokaze preko kojih može provjeriti kojim putem ide. Je li svoje srce i noge stavio na tijesan put i kroči li kroz uska vrata put Kraljevstva? Ili je na širokim putovima ovoga svijeta koje je lakše pronaći i njima ići, ali koje ne vode nikamo? A ponajmanje punini za kojom čezne svaki čovjek.

Kako je lijepo – istina i teško, ali i blagoslovljeno! – kada netko može prihvatiti i prikraćenost, zapostavljenost ili marginaliziranost jer u sebi nosi neizmjerno veće blago Kraljevstva. I čuva ga, pazi da ne oskrvne njegov sjaj. Kakav dar već sad – uza sve nevolje – uživa takav čovjek! Kako je njegov pogled drugačiji, stisak ruke srdačniji, koliko li mu je korak ovim svijetom sigurniji jer osjeća u sebi dar Božji!

Blago njemu već sada iako trpi nevolje ovoga zbrkanoga svijeta. U njegovu srcu već sada svira nebeska muzika, on već sada pjeva pjesmu novu. Njegov život je ta pjesma. Blago njemu…unatoč svemu!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.