Uz blagdan sv. Jeronima, zaštitnika bibličara

Nakon podužeg vremena oporavka naše stranice nakon hakerskog napada, evo nas opet zajedno, dragi prijatelji Svetoga pisma.

Iako smo zašli u listopad, ipak ne mogu a ne spomenuti se dragog nam sv. Jeronima, prevoditelja Svetoga pisma i zaštitnika onih koji ga štuju, proučavaju i pokušavaju sve bolje živjeti. Evo par misli o tom velikanu duha, Božjem daru svima nama!

Živimo u vremenu kada se više no ikad traži ono što je blago i ugodno. Tako predmeti, ljudi, riječi koje se upućuju trebaju biti blage, meke, uljudne…mild, soft, light…

Danas sve teže prolaze i bivaju prihvaćeni ljudi koji su zahtjevni i tvrđi u svom nastupu. Idu kontra trenda.

Lav sv. Jeronima može nas naučiti nečemu važnome. Svetac je sam za sebe govorio da je teške naravi, eksplozivan, emotivan, strastven u borbi za istinu i pravednost… Vjerojatno jedan od najtemperamentnijih svetaca. I – nakon što je pomogao lavu – ta velika i također eksplozivna zvjerka odlučuje ostati s njim. Toliko je bilo blagih ljudi, mekih i podatnih karaktera, ali lav bira – lavovsko!

Je li to samo zato što mu je svetac pomogao? Ili je ipak ispod njegove neobično energične naravi ova divlja životinja nagonski osjetila noebičnu energiju i plemenitost koju nemaju blagi i ugodni ljudi? Štoviše, prema predaji bio je svecu poslušan! Čudesne li sintonije gdje nestaju prividi kao što je teškoća usklađivanja dvaju teških naravi i nepomirljivost divljih zvijeri i čovjeka.

Čak i divlja životinja osjeti sklad čovjekove energije i dobrote. I nju on može privući, smiriti…oraspoložiti za skladan život. Pa čak i da prestane biti divlja.

Oni koji stvar gledaju više s duhovne strane možda će reći: toliko je toga divljega u sebi sv. Jeronim već ukrotio pa nije čudo da je i divljina ovog lava popustila pred njegovim velikim duhom!

Naravno, ostaje pitanje: a što s onim ljudima koji bezuvjetno traže blagu i slatku riječ te ne mogu iza energije i zahtjevnosti naslutiti tuđu dobrotu? Je li moguće da su u tom smislu nesposobniji od divlje životinje? Ili..?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.